انواع تابلو ، مونتاژ و ساخت تابلو برق صنعتی
مهندسین صنعت برق در کارخانجات و ادارات برای حفاظت ، ارتباط و توزیع برق بین دستگاه های مختلف یا در اصطلاح مصرف کننده های برقی تابلو برق طراحی می کنند. تابلو برق صنعتی در واقع یک محیطی برای قرار گیری و مونتاژ تجهیزات برقی و پیاده سازی مدارات الکتریکی مختلف ( بسته به نیاز پروژه ) است که بسته به مقدار و مدل قطعات به کار رفته در سایز های مختلف قابل تولید است. یکی از مهمترین مولفه های تابلو های برق صنعتی حفاظت در برابر برق گرفتگی و محفاظت از تجهیزات داخل تابلو است.
انواع تابلو برق
تابلو های برق صنعتی با توجه به محل نصب ، طریقه نصب، ساختار تابلو ، جنس تابلو ، سطح ولتاژ و نوع کاربرد به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که در ادامه به توضیحات مختصری از آن ها خواهیم پرداخت.
انواع تابلو برق از نظر محل نصب
فریم های طراحی شده بنا به مکان قرار گرفتن آنها از استانداردهای ایمنی خاص خود برخوردارند که به دو نوع تقسیم میشوند :
تابلو برق محیط باز
این مدل تابلو برق ها برای محیطی بدون سقف طراحی شده اند بصورتیکه هیچ یک از عوامل محیطی مانند باران و باد و … بر روی آن ها تاثیر نگذارد و خطری ایجاد نکند.
تابلو برق محیط بسته
این نمونه از تابلو برق صنعتی برای قرار گرفتن در انبار ، سوله ، سالن ، کارگاه و جاهایی که مسقف هستند و خطر آب ریختگی ندارند به کار می روند. تابلو ها بصورت ایستاده یا دیواری طراحی می شود.
انواع تابلو برق از نظر طریقه نصب
با توجه به محاسبات مهندسی ، تابلو برق با توجه به شیوه نصب آن در محیط کار به شکل های مختلفی ساخته می شوند
تابلو برق ایستاده
همانطور که از نامش پیداست فرم های تابلو ایستاده بر روی پایه هایی بصورت چهار پایه یا پاسنگ ساخته می شوند که زمان نصب رو زمین قرار گیرد و بدون پیچ کردن به دیوار .
تابلو برق ماژولار
این فریم ها نوعی تابلو ایستاده به حساب می آیند که از قسمت های مختلف تشکیل شده اند. برای مثال کلید اصلی تابلو ، کلید های فرعی ، قسمت مدار فرمان و قسمت ترمینال هایی که محل اتصال کابل های ورودی و خروجی به تابلو هستند بصورت جداگانه ساخته می شود. این تابلو ها میتواند برای نصب تجهیزات هم از جلو و هم از عقب سینی کشی شده و درب دار باشد .
تابلو برق دیواری
این تابلو ها که معمولا در ابعاد کوچکتر ساخته می شوند قابلیت نصب بر روی دیوار را دارد. فرم برق دیواری در دو مدل تابلو برق تووکار که میتواند دارای پیش فرم باشد و تابلو برق روکار که در دو طرح پشت بسته ( صفحه داخل ) و یا صفحه از پشت ( پشت باز یا قابلمه ای ) ساخته می شوند.
تابلو برق رک یا قفسه ای
این مدل تابلو ها به گونه ای طراحی شده اند که تجهیزات به راحتی روی آن ها نصب می گردد. از این مدل تابلو ها برای سیستم های مخابراتی ، شبکه و کنترلی استفاده می شود.
تابلو برق سوئینگ swing
این مدل تابلو برق همانند رک است و سینی داخل آن قابلیت جابجایی دارد . فرم تابلو از چهارچوبی با درب های زیاد ساخته شده که این امکان را می دهد که بتوان به پشت تابلو و تجهیزات دسترسی داشت.
انواع تابلو برق از نظر ساختار
در صنعت برق تابلوها از نظر ساختار در قالب تابلو قدرت ، تابلو فرمان و تابلو متال که خود به دو گونه است ساخته می شوند.
تابلو قدرت و فرمان متال ( Metal-enclosed )
تابلو برق متال به یک فریم کلی از قسمت فرمان و قدرت گفته می شود که دارای پوشش خارجی فلز با اتصال به زمین است . تابلو های متال در دو مدل زیر ساخته می شوند :
تابلو برق متال compartment type :
این تابلو ها به صورت یک دست و بدون محفظه داخلی بین قطعات ساخته می شوند . بدین منظور باید مراتب شرایط محیط و حفاظت و ایمنی را رعایت کرد.
تابلو برق متال کلد Metal Clad :
این تابلو ها بصورت محفظه های جداگانه طراحی شده اند که سبب می شود در صورت خرابی و آسیب به یک محفظه بقیه بتوانند به کار خود ادامه دهند.
انواع تابلو برق از نظر جنس محفظه فرم
تابلوهای برق با توجه به کاربری و محل نصب از مواد اولیه مختلفی نظیر ورق گالوانیزه ، فولاد ضد زنگ ، آلومینیوم ، پلی کربنات و … ساخته می شوند. در ادامه به انواع جنس مواد به کار رفته اشاره میکنیم :
تابلو برق فولاد کربن یا فولاد ضد زنگ :
ورق های فولاد ضد زنگ در برابر عوامل خارجی نظیر باکتری ، رطوبت ، مواد شیمیایی و … مقاوم هستند و هیچگونه آسیب پذیری ندارند. از نظر استقامت هم هیچگونه تغییر حالتی نخواهند داد و از نظر قیمت هم مقرون به صرفه هستند.
تابلو برق پلی کربنات :
پلی کربنات یک جنس پلاستیکی است که در صورت آتش گرفتن ذوب شده و موجب افزایش احتراق نمی شوند. علاوه بر این عایق الکتریکی و حرارتی ، سبک بودن ، مقاوم در برابر اسیدها و روغن ها و ضربه های سطحی از دیگر مزایای تابلو برق پلی کربنات به حساب می آیند.
تابلو برق آلومینیوم :
آلومینیوم همیشه در برابر امواج الکترومغناطیسی مقاوم بوده و یکی از فلزات پرکاربرد در صنعت به حساب می آید. همچنین قدرت خنک کنندگی ، سبک بودن ، انعطاف پذیری ، استحکام بالا ، مقاوم در برابر خورندگی مزیت هایی است که باعث استفاده از تابلو با بدنه آلومینیوم می شود.
تابلو برق کامپوزیت یا فایبرگلاس :
یکی از بهترین موادی که میتوان با آن تابلو برق صنعتی تولید کرد فایبرگلاس است. این جنس عایق بسیار مناسب در برابر گرما و سرما به حساب می آید و برای نصب در محیط بدون سقف مناسب است. با توجه به استقامت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی تجهیزات داخل تابلو از طول عمر بیشتری برخوردار می شوند. تابلو برق کامپوزیت مقرون به صرفه است و در آن میتوان قطعات را به راحتی نصب و مونتاژ کرد .
تابلو برق فلزی :
اکثر تابلو برق ها با توجه به هزینه از ورق های گالوانیزه و رنگ الکترواستاتیک تولید می شوند. تابلو برق فلزی با توجه به بدنه فلز در برابر برق گرفتگی حفاظت نمی کند و همچنین در برابر احتراق و آتش سوزی از ایمنی بالایی برخوردار نیستند.
تابلو برق پلاستیکی پلیمر ABS :
این تابلو ها از جنس پلیمر ABS هستند و از استحکام بدنه بالا ، عایق حرارتی مناسب ، نصب راحت و ظاهری خوب برخوردارند. این تابلو ها را در بازار با نام تابلو واترپروف یا ضد آب نیز می شناسند که برای فضای باز نیز میتوان استفاده کرد.
انواع تابلو برق از نظر سطح ولتاژ
تابلو برق ها در سه ولتاژ فشار قوی ، فشار متوسط و فشار ضعیف به کار گرفته می شوند.
تابلو برق فشار قوی HV :
تابلو برق فشار قوی برای نصب و حفاظت تجهیزات در سطح ولتاژ 36 کیلوولت تا 40 کیلوولت استفاده می شوند. در این سطح ولتاژ باید مولفه های دمای داخل تابلو و پیشگیری از خطر برق گرفتگی رعایت شود. برای خنک کردن این تابلو ها از گاز SF6 که واکنش پذیر نیست به کار می رود. برای جلوگیری از برق گرفتگی نیز باید از رعایت استانداردها و استفاده از فرش های عایق غافل نشد.
تابلو برق فشار متوسط MV :
تابلو برق فشار قوی برای نصب و حفاظت تجهیزات در سطح ولتاژ 1 کیلوولت تا 36 کیلوولت استفاده می شوند. در این سطح ولتاژ برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی از کفپوش عایق و برای خنک کنندگی از فن و گاز استفاده میشود. تابلو برق MV در انواع Metal enclosed ،Metal clad ، کشویی ، زیر سطحی ، پد شده و عایق گاز GIS طراحی می شوند.
تابلو برق فشار ضعیف LV :
تابلو برق های معمولی که برای برق اصلی کارخانجات ، ادارات ، کارگاه ها و … بعد از ترانس تعبیه می شوند تابلو فشار ضعیف می گویند. تابلو برق LV برای سطح ولتاژ کمتر از 1 کیلوولت می گویند و بنا به سطح ولتاژ و جریان و محل قرارگیری تابلو به دسته های ایستاده ، رک ، میزی و دیواری ساخته می شوند.
انواع تابلو برق از نظر نوع کاربرد
تابلو برق ها از نظر کاربرد به دسته های تابلو برق اصلی ، نیمه اصلی ، فرعی ، توزیع ، برق صنعتی ، اصلاح ضریب قدرت یا خازنی و تابلو کنترل یا اتوماسیون تقسیم می شوند که در ادامه توضیح می دهیم.
تابلو برق اصلی
بعد از اینکه کابل های برق از ترانس کشیده شد وارد تابلو برق اصلی شده و معمولا کلید اتوماتیک یا کلید هوایی نقش قطع و وصل برق اصلی تابلو را بر عهده میگیرد. برق بعد از آن به بقیه قسمت ها و تابلوهای فرعی و نیمه اصلی انتقال پیدا میکند تا بین مصرف کننده ها توزیع شود. در این تابلو اندازه گیر ها و حفاظت های مربوط به شبکه اصلی برق نصب می شوند.
تابلو برق فرعی
تابلو برق فرعی برق اصلی را به قسمت های مختلف بنا به مقدار جریان مصرفی شان تقسیم کرده و انتقال میدهد. معمولا از کلیدهای اتوماتیک و شینه کشی هایی تشکیل شده که جریان هر مسیر را قطع و وصل میکند.
تابلو برق توزیع
مصرف کننده ها اعم از موتورهای الکتریکی ، سیستم های روشنایی ، دستگاه ها و … هر کدام از مولفه های جریانی و ولتاژی خاص خودشان استفاده می کنند. تابلو توزیع کنترل و حفاظت تک تک مصرف کننده ها را برعهده دارد و از MCCB و MCB ها با شینه کشی و سیم کشی با توجه به مقدار جریان مصرفی تشکیل شده است.
تابلو برق کنترل
از این تابلو ها برای اندازه گیری ، کنترل و حفاظت قطعات یک ماشین یا سیستم روشنایی استفاده میشود. تابلوهای کنترل میتواند از قطعات مختلف نظیر اینورترها ، رله ها ، کنتاکتورها ، PLC ، HMI و … تشکیل شده باشد.
تابلو برق خازنی یا اصلاح ضریب قدرت
این تابلو در شبکه توزیع فشار ضعیف برای جبران توان راکتیو بکار گرفته می شوند، این کار با استفاده از یک یا چندین خازن انجام شده که اندازه خازن توسط یک کنترل کننده ضریب ( رگولاتور ) با سنجش شکل موج ولتاژ، اختلاف زمانی و جریان تعیین می شود.
قیمت تابلو برق
تابلو های برق صنعتی با توجه به نیاز مشتری قیمت دهی می شوند. از سری عوامل مهم در قیمت میتوان به جنس بدنه تابلو برق ، ابعاد تابلو ، مقدار آمپر مصرفی ، نوع تابلو و … اشاره کرد. همچنین تابلوها با توجه به مدل آن هزینه مونتاژ و نصب برایش در نظر گرفته می شود که با توجه به نیاز مشتری تعیین می شود.
چگونگی سفارش و خرید تابلو برق
تابلو های برق به گونه ای که در بالا گفته شد تقسیم بندی می شوند. جهت سفارش ساخت یک تابلو برق ابتدا سطح ولتاژ سپس مقدار آمپراژ کلی مدار را باید در نظر گرفت . مهندس طراح با توجه به کاربرد تابلو و ورودی و خروجی های آن تشخیص می دهد که چه ابعاد و با چه متریالی ساخته شود بهتر خواهد بود .
سپس بعد از محاسبه مکان و اندازه فریم تابلو برق و پیاده سازی آن در نرم افزار کلیات تابلو برق را بدست می آورد که از عوامل حفاظتی و کنترلی و … بهره می برد. در مجموعه برق ابزار مهندسین مجرب در زمینه طراحی ، ساخت و مونتاژ تابلو برق ، این سلسله مراتب را با توجه به نیاز مشتری انجام می دهند و جهت پیاده سازی تابلو برق به واحد فنی ارائه داده تا مراحل ساخت و مونتاژ تابلو انجام شده و تحویل مشتری گردد.
جهت مشاوره فنی و سفارش تابلو به صفحه تماس با ما رفته و از طریق شبکه اجتماعی یا تماس تلفنی با همکاران ما ثبت سفارش خود را ثبت نمایید.