اتوماسیون صنعتی
اتوماسیون صنعتی به کاربرد تکنولوژیهای مختلف در صنایع برای اتوماتیک کردن فرآیندهای تولیدی گفته میشود. این فرآیند شامل استفاده از دستگاههای الکترونیکی، سیستمهای کنترل، سیستمهای خودکار و رباتیک است که با هدف کاهش اشتباهات، افزایش کیفیت، افزایش سرعت، کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری در تولید به کار می رود. PLC , HMI , سروموتور ، منبع تغذیه ، ماژول های PLC بهمراه دیگر تجهیزات پرکاربرد این صنعت در مجموعه برق ابزار از لحاظ فنی و فروش ارائه میگردد.
اتوماسیون صنعتی در صنایع مختلفی نظیر صنایع خودرو، صنایع فولاد ، صنایع برق ، صنایع نفت و گاز ، صنایع پتروشیمی و … به کار میرود و در هر صنعتی با توجه به نیازهای آن فرآیندهای مختلفی را کنترل می کند. به عنوان مثال، در صنعت خودروسازی، رباتهای صنعتی برای جایگزینی انسانها در بخشهای خط تولیدی، ماشینآلات برای انجام عملیاتهای عادی تولید و… استفاده میشوند. اتوماسیون صنعتی به عنوان یکی از شاخههای مهم فناوریهای صنعتی، در بهبود فرآیندهای تولیدی و رشد اقتصادی کشورها نقش مهمی دارد
پی ال سی - PLC
پی ال سی PLC (Programmable Logic Controller) در واقع یک CPU است که توسط کامپیوتر برنامه ریزی می شود و با داشتن ورودی و خروجی های که بر روی آن تعریف شده و یا ماژول هایی که به آن متصل میشود میتواند مقادیر سنسور های مختلف یک پروسه را خوانده و توسط عملگرهایی نظیر موتور ، شیر برقی و ... فرآیند را کنترل میکند. PLC در اتوماسیون صنعتی بعنوان مغز کنترل کننده اصلی یک فرآیند یا ماشین به حساب می آید. زیمنس ، دلتا و فتک از سری های پر مصرف بازار ایران به حساب می آیند.
کارت I/O PLC
کارت I/O ماژول هایی هستند که به PLC اضافه می شوند و در صورت نیاز به آپشن های بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. این کارتها از طریق سوکتی به CPU متصل میشوند و میتوان به سه گروه ماژول ورودی ، ماژول خروجی و ماژول ارتباطی تقسیم کرد. مثلا در صورت نداشتن ورودی خروجی کافی بر روی پی ال سی ماژول اضافه میکنند.
اچ ام آی - HMI
HMI ( Human Machine Interface ) در لغت به معنی رابط بین انسان و ماشین است . در حقیقت یک مانیتور صنعتی است که میتوان برای تنظیم یا مشاهده مقادیر داخل PLC از آن استفاده کرد. قالبا در همه پروژه های اتوماسیون صنعتی برای اینکه اپراتور بتواند دسترسی به تنظیمات اولیه دستگاه مانند دما، فشار ، قطع و وصل یک خروجی و ... را داشته باشد در کنار پی ال سی از اچ ام آی بکار گرفته میشود. برنامه نویسی PLC باید به گونه ای باشد تا کلیه خطاها و دسترسی های دستگاه از طریق HMI قابل مشاهده و کنترل باشد.
منبع تغذیه - Power Supply
منبع تغذیه (Power Supply) در واقع یک مبدل ولتاژی است که برق مصرفی تجهیزات را تامین میکند. معمولا در اتوماسیون چون اکثر قطعات 24 ولت هستند از منبع تغذیه 24 ولت با آمپر های مختلف استفاده میشود. در انتخاب یک منبع تغذیه مولفه های ولتاژ ورودی و ولتاژ خروجی ، مقدار جریان خروجی و نوع نصب (ریلی یا کف خواب) مدنظر قرار میگیرد.
سرو موتور - SERVO
سرو موتور (Servo Motor) نوعی موتور الکتریکی است که دارای سیستم بازخورد (feedback) با هدف کنترل دقیق موقعیت، سرعت یا گشتاور است. این موتورها معمولا از طریق یک CPU مانند PLC , کنترلر CNC یا کامپیوتر کنترل میشود.با ارسال پالس های سرعت بالا PWM به حرکت در می آید و از طریق یک انکودر موقعیت سروموتور به CPU فیدبک میشود. این موتورها، برای کاربردهایی که نیاز به کنترل دقیق حرکت دارند مثل رباتیک، صنعت خودروسازی، ماشین آلات CNC و ... مورد استفاده قرار میگیرند.